08 March 2008

Colignan (19.päev)

Colignan'is nüüd juba peaaegu kolm nädalat oldud ja hea meelega oleks veelgi kui vaid apelsine jätkuks :). Elada oleme saanud kogu selle aja farmeri suvilas. 3 aastat oli see suvila kasutuseta seisnud. Esimese asjana tuli punane tolmukord kokku rookida, pärast seda sai üsna hubaseks. Telekas on ainus asi mis vajaka jääb, musakeskus seeest on korralik, raadio mängib enamuse ajast. Mobiilid ei toimi, internet aga küll, kuigi see töötab samuti mobiilimastide toel (3G). Ju on interneti modemil võimsam saatja ja vastuvõtja kui moblal ja ilmselt mängivad oma rolli hästi ka kaks 10cm pikkust antenni mis tollest karbist välja ulatuvad. Linna (Mildura'sse) on siit ~50km, kord nädalas oleme seal käinud toitu kokku ostmas, iga kord läheb üle 1000EEK'i ära. Õnneks on siin lähemal ka üks külapood (Nangiloc'is), sealt siis oleme saanud piima ja õlut kui isu on pääle tulnud. Hindu selles poes ühelgi asjal väljas ei ole, alati hoiame hinge kinni kui müüja summat kokku lööb :D, aga odavam tuleb ikka kui Mildura'sse nende järgi minna. Peale meie korjavad siin apelsine veel: Don (tema toob ja viib trakatsiga kaste) ja korjab 5kasti päevas ning Joe. Joe korjas enne 4kasti päevas aga päras meie tulekut kaasas lahingusse ka oma naise ja nüüd tuleb 6-7kasti ära. Meie paneme ka 6-7kasti, ühel jahedamal päeval saavutasime ka 8. Don ja Joe on Austraallaste kohta hästi tagasihoidlikud, tühja möla ei aja.
Linnulennult on vahemaa vaid paarkümmend kilomeetrit, kuna silda pole lähemal kui Mildura's, siis tuleb sõita 4x rohkem.
Ring tuli lausa nii suur, et pidime Iraagist läbi sõitma, önneks ei kohanud ühtki terroristi ega külgmiini - üsna rahulik tundus olukord :D.
Maamajades tarvitatakse ära ka katusele langev vihmavesi mida kogutakse imelikesse laineplekist tehtud tünnidesse. Sellega pestakse nõusid, kõlbab ka joogiks (meid vähemasti veel maha pole tapnud). Vihmaga on asjad küll nigelad, 1,5 kuu jooksul mil siin piirkonnas olnud oleme on tulnud vaid paar tiba.
Puud kannavad selles istanduses hästi, kohati on vili viljas kinni.
Sordiaretajad on kõvasti vaeva näinud ja aretanud kleepsudega kasvavad apelsinid.
Dokumentaalfilm "Valencia apelsinide korjamine"

Dokumentaalfilm "Kui kängurutasku täis saab"

Enam ei saa ka kõige hullem tähenärija väita, et ma pole puu otsas käinud :).

Juhtusime ühele istanduses laiavale kanepile.

Pärast puu vabastamist otsustasin ühe rulli omale vaevatasuks võtta, loomulikult ikka kanepikiu pärast millest saab nööri teha jms. ;)

Räägitakse, et vikerkaare lõpus on rahapada,
senised kaevetööd seda kahjuks veel ei kinnita.
Leia üks olend.
Pärast Colignan'i on kavas võtta suun Melbourne'i, sellest siis ehk juba järgmises sissekandes.

No comments: