25 December 2007

Cobram (9.päev)

Kyabram' is selgus, et aprikoosid ei saa ikka 14.dets valmis vaid võibolla alles 24.dets, seepeale otsustasime otsida mingi varasema algusajaga tegevuse. 17.dets saimegi ühele sellisele käpa peale. Kyabram' ist 100km kaugusel asuvasse Cobram nimelisse linna otsiti kirsside korjajaid.
Cobram asub Murray jõe ääres Victoria osariigis.

Papagoid. Neid on palju, ühed punase sulestikuga on eriti lärmakad. Kyabam' i karavanpargis näiteks pidi tv häält kohati kõvemaks keerama, et üle nende kisa midagi kuulda oleks : ).
Jõulud.
Kanalite-majandus on vägev, võimsate pumpadega pumbatakse vesi kanalitesse, nendest edasi paljudesse istandustesse. Kohati on veepind kõrgemal kui ümbritsev maapind (vesi voolab vallide vahel).
Aane ja puud Cobram' is Murray ääres.

5. esimest ööd kämpisime autos sellises metsas jõe ääres. Siis läksid ilmad vihmaseks ja õnneks õnnestus hankida karavanpargis kabiin üheks nädalaks. Karavanpargi organisaator on energiline ja jutukas poolakas. Ta arvas kohe ära, et vihm on meid jõeäärselt kämpimisalalt tulema pühkinud. Ju siis on tavaline, et vihmastel aegadel rahvas sealt karavanparkidesse pageb : ).

Viienda päeva hommikul avastasime, et me pole selles metsas mitte üksi. Umbes 15 kängurut olid einestamisega ametis.

Peale paari vihmast päeva sai taas tööle asuda. Töö algab kell 6:00 ja lõppeb 14:30. Päike tõuseb ka kesksuvel alles 6:00 paiku ja loojub juba 21:00 ajal (üsna järsult läheb pimedaks).
Praeguseks oleme kirsside korjamisega tegelenud 4 päeva. Esimesel päeval jõudsime kahepeale korjata 9 sellist kasti ja viimasel päeval 16. Ühe kasti eest saab 10$.
Kui tahad näha mingit tegevust, siis vaata alla. Sipelgaid on kõikjal, palju erinevaid liike. Need siin all on väiksed mustad sipelgad nagu eestiski ja hirmus tormakad. Pikkust vaevalt 5mm aga liiguvad 10cm/sek (20 oma keha pikkust sekundis). Kui inimesed suudaksid liikuda 20 oma keha pikkust sekundis, siis teeks see kiiruseks 120 km/h, autosid poleks vajagi : D.
Paaril korral oleme ka sääraseid 2cm pikkusi sipelgaid kohanud.
Umbes kümneks päevaks peaks jaguma veel kirsside korjamist ja siis juba uuel aastal uue... .

12 December 2007

Kyabram

9.dets jõudsime Mooroopna'sse (Shepparton'i eeslinna) kust saime ühe Kyabram'is asuva puuviljaistanduse kontakti. 10.dets käisime istanduses, kus selgus et aprikooside korjamine peaks algama 13. või 14.dets. Rentisime Kyabram'i karavanpargis ühe karavani milles nüüd töö algust ootame.
Sõit kulges ladusalt.
Murray River (Austraalia pikim jõgi). Suurem osa Lõuna- ja Victoria-osariigi põllumajandusest on selle jõe lähistele koondunud.
Huvitav on see, et enamus puid on siin koorest paljas või siis vaid pooleldi paberi paksuse ja narmendava koorega kaetud.
Mildura ja Mooroopna vahelisele teele jäid harjumatult tiheda võraga puud.
Teele jäi ka märkimisväärne ja parajasti õitsev kaktus :D.
Ühed tüütuimad olevused siin keda kõik austraallased parima meelega laiaks litsutuna näeksid on kärbsed. Palavatel päevad on nad nagu hagijad kallal, ronivad silma, kõrva, suhu ja on meistrid ninakarvadega kandle mängimises. Euroopa suguvennad on nende kõrval puhas õhk. Õnneks on leiutatud sääsevõrkudega kaabulätud.
Linnad on enamasti kärbestest tühjad, siis hea pikniku pidada.
Karavan mille nädalaks ajaks rentisime on ehitatud 1970 ja üsna urgas. Terve päeva tegin siin suurpuhastust, et enamvähem elamiskõlblikuks muuta. Antud karavaniga on kehva see, et peame ühiskäimlat ja dušši kasutama (küll õnneks päris puhtad ja korralikud), need aga asuvad 50m eemal. Esimesel võimalusel tahame ümber kolida kui parema leiame. Sellega võib aga probleeme tulla, kuna hooaeg algamas siis kohe-kohe läheb majutuste järele rabamiseks. Paljud farmerid on juba karavanparkide omanikega lepingud sõlminud, hulganisti kabiine ja karavane kinni pannud. Üldiselt käib siin täielik külaelu, karavane on päris palju ning tihedalt, rahvas sagib ümberringi. Põhiliselt aasia ja indoneesia inimesed, sakslasi veel näha pole, aga neidki pidavat palju saama.
Telkupulti pole, aga õnneks ulatub varbaga kanaleid vahetama :D.

08 December 2007

Mildura (12.päev)

Mildura's nüüdseks veedetud juba 12 päeva. Kuna viinamarjapuude lehtede kitkumise töö sai tehtud, siis homme hommikul teeme caravanpargist check-out'i ja liigume edasi. Selle tähistamiseks tuleb täna pidusöök väikse makaronisalatiga :D. Mitte et siin midagi viga oleks olnud, küllaltki lõõgastav ja mugav hoopis, lihtsalt ühe etapi lõppemise tähistamiseks. Riputasin alla ka mõned huvitavamad pildid mis siin tegime.
Maastik ümber Mildura.
Ringristmikud mida läbivad ka raudteed on siinsetele teemeistritele eriliselt armsad.
Riidest varikatusega parkla kaubamaja ees.
Stiilne miniauto.
Kuna Egiptus on lähedal, siis käisime ka seal ära :D.
Kabiin Red Cliffs'i caravanpargis millises juba 11päeva oleme elanud on küll pisut kallis (2nädala rent 480$) kuid on see-eest päris mugav.
Järgmine sissekanne tuleb vast juba Mooroopnast kuhu homme suundume.