05 October 2008

Colignan, Waikerie

Tervitused kõigile!
Blogimisse jäi nüüd paras 1/3 aastane auk sisse, tööd tehes lendab aeg kiiresti. Ja ega midagi uut ja huvitavat polegi vahepeale jäänud ka. Pärast seda suurt ringi (eelmine sissekanne) töötasime Colignanis terve talv läbi (119päeva). Paaril ööl viskas ka 0 kraadi, aga enamus päevi olid ikka T-särgi ilmad. Vihmaseid päevi jagus igasse nädalasse vähemalt 1. Korjasime seal siis apelsine, mandariine ja tiba ka greipfruute. Talvel on korjamine mõnus - ilm jahe ja apelsinid suuremad, sest sordiks on Navel. Kunagi kuskil mingil farmeril kasvas selline puu ülesse mis kandis ilma seemneteta apelsine ja selle nimeks sai Navel. Nüüd on seda kõvasti levitatud ja veel rida alamsorte sellest aretatud. Navel on suurem, magusam, ilma seemneteta ja lõnab veidike vanilli järgi. Ei mäletagi kas neid Eestis müüakse, aga ära tunneb igatahes selle järgi, et tipus on "naba" (seal otsas on veel üks pisike apelsin suure sees).
Mõningatest puudest saime ka 2 aastaseid vilju milliseid vaevalt vaid 20 kotti mahtuski. Väga magusat mahla sisaldavad.
Aane greipfruute korjamas. Neid oli lahe kokku kühveldada, kuna on hästi suured kuid samas kerged. Poole tunniga sai kast täis, aga kasti eest saime sama hinna nagu apelsinide eestki.
Paaril korral oleme siinkandis näinud sellist ilma, kus ilusal vaiksel päeval tõuseb hetkega ~15m/s tuul ja siis puhub vahetpidamata tunde. Kogu see taevas on tolmust tume.
Colignanis olemise jooksul käisime ka korra Adelaide'is viisa asju ajamas. Tee läks läbi Adelaide mägede, kus ilus roheline kuppelmaastik.
Lõpuks müüdi Colignan'is varustus maha. Kui juba traktorid treileritele pandi, siis hakkasime uut tööd otsima. Paari nädala jagu veel korjamist jäi, aga selle teevad ära paar alalist töötajat kui saadakse leping uue pakkimisfirmaga.
10.sept helistasime ühe Waikerie's toimetava farmeri kuulutuse peale ja õnnestuski järgmine töökoht saada. Pärast farmeri ja töölistega hüvasti jätmist panime 12.sept autole hääled sisse ning kimasimegi Waikerie'sse.
Oleme siin nüüd olnud 23 päev ja elanud kogu selle aja Waikerie karavanpargis. Kuna juba kevad, siis karavanide ja telkidega reisijaid kõvasti, eriti nädalavahetustel.
See vasak box on 140$ eest nädalas meie päralt.
Selline paistab see siis seest. 3x3m, kapp, voodi ja laud. Ise oleme rahul : ).
Süüa saame teha selles väliköögis, 20m kaugusel meie kunkust..
Taamal paistab maja kus saab end kergendad, kasida ja riideid pesta. See on siis 50m kabiinidest eemal.
Siin me nüüd korjame. Päris palju blokke on selles Allunga Orchards nimelises farmis ja samas vaid 7 korjajat koos meiega. Praegu korjasime 3 nädalat veel Naveleid ja hetkel on käimas umbes nädalane puhkus enne kui peaks lahti minema suur suvine hooaeg - Valencia nimelise sordi koristamine, ehk siis see mõnus kompott mis teeb tugevaks: palavad ilmad, suured puud ja väiksemad apelsinid :-@ :-D. Vanad pickerid räägivad, et siis siin algab töö ühes päikesetõusuga ja lõpeb 14:00 paiku või vahel juba enne lõunat kui liialt kuum. Üldiselt jääb mulle mulje, et neil on tõsised probleemid unega, sest alati kui meie tööle läheme on neil juba vähemalt 1 kast korjatud - isegi siis kui kella seitsmeks end kohale oleme vedanud. Muidu on siin päris hea saagikus, ikka 8 kasti teeme kahekesi ära normaalse 8 tunnise tööpäevaga.
Varustuseks meil selline neli kasti mahutava käruga traktor ja veel tõstukiga trakats millega kaste maha tõstes mängida saan. Vahest tuleb selle vana põkaga ikka oma 0,5km kauguselt neid kaste tarida, aga selle korvab veidike kõrgem tasu iga kasti korjamise eest. Siin farmis peaksime nüüd kuni märtsini tööd saama kuid eks siis aeg näitab.
Avastasin mõni nädal tagasi, et meie Fordi gaasipaak ei ole enam kõige parem koht gaasi hoiustamiseks. Selle paagi all oli üks veekindel kaitserenn milles paak pooleldi sees istus. Mingil põhjusel kogunes sellesse renni vesi, mis paagile hävitavalt on mõjunud. Pealt paistis kõik väga ilus olevat, ei osanudki midagi kahtlustada kuni ühel päeval tööriistade panipaika koristama hakkasin ja õnnelikul kombel paagi ja renni vahele lehtvõtme pillasin, mis pärast sealt välja urgitsemist tilkus. Pärast väänasin sealt umbes 2l vett välja. Remonditöökojas võeti paak kontrolliks maha ja siis see jama ilmsiks tuligi. Eks see ikka kehva paigaldustöö vili nüüd on, sest selle renni põhja oleks pidanud ikka paar auku puurima, et kondensvesi sealt välja saaks tilkuda.

Eile õnnestus Ebay'st üks kasutatud ja väidetavalt korras komplekt osta, millele homme järgi sõidame (alloleval pildil). Paariks päevaks nüüd tegevus olemas ja kui juba niikuinii vaba nädal ka, siis miks mitte uuesti Melbourne üle kaeda. Viimati jäigi sealne muuseum pooleldi nägemata :).
Kui midagi nüüd plaane segi ei löö, siis peaksime Eestisse tagasi jõudma 2009 oktoobri keskel.
Kõigile head tervist soovides,
Rix ja Aane